Forum GWM-Club.ro

Versiunea integrală: Standardele de siguranta in domeniul auto
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Standardele de siguranta in lume sunt testate de cateva centre specializate.
Primul astfel de program cunoscut ca NCAP a fost introdus in 1979 de catre U.S. National Highway Traffic Safety Administration in Statele Unite ale Americii.
In Europa avem EuroNCAP, model inspirat de programul american.
De asemenea in lume mai exista ANCAP in Australia si Noua Zeelanda, Latin NCAP in America Latina si C-NCAP in China.

Aceste testari privind siguranta nu sunt obligatorii, astfel ca testele sunt realizate pentru autoturismele propuse de catre producatori. Rezultatele bune ale testelor sunt de multe ori motiv de publicitate al producatorului, pentru a scoate in evidenta siguranta modelului.

Modul de testare difera de la standard la standard, dar in general se testeaza, la viteze diverse, rezultate ale unui impact frontal, impact lateral, impact cu pieton si mai nou impact din spate.
Calculul punctajului de siguranta mai tine cont si de siguranta ocupantilor, diferentiind rezultatele in functie de varstele si sexele pasagerilor. In calcul sunt luate inclusiv sistemele de siguranta active sau pasive iar pentru sistemele ABS si ESP sunt acordate puncte suplimentare.
Cinci este numarul maxim de puncte acordat in Europa de EuroNCAP.
Datorita traficului aglomerat din marile orase, anumite organisme de certificare a sigurantei in domeniul auto, iau in considerare introducerea unor noi standarde testate la viteze mai mici.

In Europa se testeaza modelul cel mai slab echipat din gama, si nu modelul cel mai scump, pentru ca publicul sa nu poata cumpara o masina mai slaba decat cea testata.

Sursa: http://autopromo.wordpress.com/2011/10/1...niul-auto/
URL de referinţă